Helende tuinen voor ex-kankerpatiënten

28 juni presenteerden 7 Wageningse studentes de resultaten van hun verkenning naar helende tuinen voor ex-kankerpatiënten. Het idee is dat tuinieren positief bijdraagt aan het mentale en fysiek herstel van mensen die kanker hebben gehad. De studentes spraken diverse partijen in de stadslandbouw maar ook met instellingen in de stad. Dat er belangstelling was voor het verder uitbouwen van dit idee bleek op de bijeenkomst die ze organiseerden op de Aeres Hogeschool in Almere.

Een op de drie Nederlanders krijgt kanker. Gelukkig overleven steeds meer mensen de ziekte, maar mensen die kanker hebben gehad houden vaak heel  lang, soms levenslang, last van de gevolgen. Ze zijn sneller moe, hebben spierkracht verloren, zijn depressief, en hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten en  diabetes. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bewegen en gezond eten helpt bij herstel en veel van de klachten kan voorkomen. Maar weinig mensen die kanker hebben gehad lukt het om voldoende groenten te eten en te bewegen. Tuinieren is een interessant alternatief dat gezond eten, bewegen en buiten zijn aan elkaar verbindt. In de VS is een succesvol initiatief dat tuinieren voor ex-patiënten faciliteert.
De studentes deden deze verkenning in het kader van de Academic Consultancy Training (ACT), een verplicht onderdeel van hun masteropleiding. Opdrachtgever was Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte bij Wageningen University. Almere ziet zij als een goede locatie voor het verder uitwerken van dit idee vanwege de bevolkingssamenstelling, de goede contacten met het ziekenhuis en de inbedding in de Flevocampus. Bovendien biedt OSA haar een uitgebreid stadslandbouwnetwerk in de stad.  

28-06-2016