Landbouw in stad utopie

Almere Vandaag, 20 juni 2012
Bron: http://www.almerevandaag.nl/almere/article16308743.ece/Landbouw-in-stad-utopie

ALMERE/MICHEL VAN DEN BERGH - Almere gaat in de toekomst ruimte geven aan stadslandbouw. In 2030 moet 20 procent van de voedselproductie van stadslandbouw afkomstig zijn. Stadsecoloog Vincent Kuypers van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra toont zich echter sceptisch over landbouw in stedelijke gebieden.

Almere wil stadslandbouw ontwikkelen aan de oostkant van de stad in Almere Oosterwold. Volgens Kuypers is stadslandbouw prima om met name jongeren te laten zien waar voedsel vandaan komt, maar is het een utopie om te veronderstellen dat steden in hun eigen voedselproductie kunnen voorzien. Kuypers wijst op de gevaren van vervuiling. In stedelijke gebieden zitten vaak meer zware metalen in de lucht en in de grond. Die metalen komen in het voedsel terecht. Het is volgens de stadsecoloog daarom beter om voedsel te verbouwen in een geïsoleerde omgeving, zoals in kassen.

Gaston Remmers, medeoprichter van het Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere (OSA) vindt de beweringen van Kuypers ’een kortzichtige benadering van de stedelijke problematiek.’ Remmers erkent dat er altijd sprake is van meer vervuiling in stedelijke gebieden. ,,Maar’’, zo werpt hij tegen, ,,we moeten ons hier niet door laten weerhouden. Het is geen reden om het dan maar niet te doen.’’

Volgens Remmers zijn er voldoende technische oplossingen te vinden voor dit probleem. Hij verwijst daarvoor naar initiatieven in het centrum van New York, waar complete daken met groen bedekt zijn. Ook in Rotterdam zijn er interessante projecten. Remmers vindt wel dat de problematiek van vervuiling goed moet worden onderzocht. Alleen dan kunnen de problemen worden opgelost. ,,Nu stoppen zou niet ten goede komen aan de kwaliteit en de leefbaarheid van de stad’’, aldus Remmers.