Studenten Warmonderhof bezoeken Almere

Vrijdag 19 oktober bezocht een groep van 15 vierdejaars studenten van de Warmonderhof Almere om zich te oriënteren op Stadslandbouw. Deze excursie werd georganiseerd door het Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere.

Allereerst werd een bezoek gebracht aan het Meridiaanpark. Hier werkt Stichting stad en Natuur aan het realiseren van De Buitenplaats. Vervolgens werden er nog twee locaties in Almere Stad bezocht; het Rie Mastenbroek Park en  een potentiele stadslandbouwlocatie in de groenstrook tussen de Hoge Ring en de Youri Egoroweg.

Na het bezichtigen van de locaties reisde men door naar de Stadsboerderij op de Kemphaan. Hier werd een Almeerse Weelde Lunch genuttigd en gaf Kirsten de Wit, beheer adviseur Groen van de gemeente Almere, uitleg over Almere (beleid gemeente Almere, ontwikkelingen bestaande en toekomstige stad). Stadsboer Tom Saat vertelde over zijn ervaringen als Stadsboer in Almere en de kansen die hij ziet voor toekomstige Stadsboeren.

De bijeenkomst werd afgesloten met een discussie over Stadslandbouw. Een aantal studente zag zeker wel mogelijkheden voor stadslandbouw, maar zag ook nog de nodige bezwaren:

 • Veel van de bezochte percelen zijn klein van omvang;
 • De beschikbaarheid van de grond is soms slechts tijdelijk;
 • Op de locaties is het bouwen van een schuur of boerderij vaak niet mogelijk binnen het bestemmingsplan.
 • De grondsoort is zware klei. Als je hier kleinschalig fijne groente wil gaan verbouwen zal de bouwvoor flink wat lichter gemaakt moeten worden voor hij geschikt is voor deze gewassen.

Kansen zagen ze echter ook:

  • Een klantenkring die op loopafstand woont;
  • Mogelijkheden om samen te werken met een naburig tuincentrum of kinderboerderij
  • Mogelijkheden om voedselproductie te combineren met andere diensten als zorg, educatie of recreatie.

  Al met al een leerzame dag die wederzijds als zeer prettig werd ervaren.